__________________________________________________________________________________________________________________________

AMBALAJE

Despre ambalaje
Ambalajele sunt materiale care învelesc un produs sau un ansamblu de produse în timpul manipulării, transportului, depozitării şi vânzării în scopul de a proteja, a conserva şi prezenta produsele pînă la momentul consumării şi utilizării lor.
Ambalajul uşurează şi scurtează durata de aprovizionare a consumatorilor, creând posibilitatea de autoservire, de informare a consumatorilor asupra conţinutului, modului de păstrare şi apreciere a produsului, uşurând transportul către consumatori şi prezentarea produselor într-o formă atrăgătoare.

Tipuri de ambalaje:

Ambalaje Carton
 
Ambalaje din carton

Cartonul reprezintă o aglomerare de fibre celulozice rezultate din prelucrarea materiilor prime vegetale cum ar fi: paie de cereale, coceni de porumb, stuf, lemn de brad, pin, fag, plop etc. El este o hârtie groasă, compactă şi foarte puţin flexibilă. In ziua de azi există o varietate foarte mare de producători de carton, iar inovaţiile în domeniu îmbunătăţesc constant utilizarea la confecţionarea ambalajelor şi ajută în acelaşi timp la protejarea mediului înconjurător.

 

Ambalaje din hartie

Ambalajul din hârtie este un mod civilizat şi eficient de a ambala diferite produse alimentare sau nealimentare şi totodată un excelent suport pentru a promova produsele. Hârtia este ideală pentru ambalat, datorită flexibilităţii şi abilităţii de a se plia perfect pe produse.
În ambalarea produselor sunt utilizate mai multe tipuri de ambalaje de hârtie


Ambalaje Hartie


Ambalaje alimentare
 
Ambalajele pentru produsele alimentare pot fi realizate din mai multe tipuri de materiale acestea diferenţiindu-se între ele prin eficienţa protecţiei pe care o oferă produselor şi costurile de obţinere. 
Producătorii aleg cel mai potrivit tip de ambalaj pentru produs ţinând cont de următoarele aspecte:
- proprietăţile produsului care trebuie ambalat:
 • natura, dimensiunea, masa, forma produsului, numărul de unităţi de produs dintr-un ambalaj;
 • interacţiunile de ordin fizic şi chimic ce pot apare între produs şi ambalaj;
 • fragilitatea produsului, sensibilitatea la factori mecanici şi de mediu (prin miros, agenţi chimici, umiditate);
 • importanţa şi valoarea produsului, care determină măsuri de siguranţă în plus împotriva unor posibile furturi sau deteriorări intenţionate.
 • în funcţie de modul de vânzare: autoservire sau servire de către personalul angajat;
 • în funcţie de scopul ambalării: pentru transport sau desfacere;
 • modul de închidere;
 • modalitatea şi tipul inscripţionării.
 • materialul de ambalaj folosit (caracteristici, proprietăţi);
 • rezistenţă la şocuri termice;
 • rezistenţă la presiuni mari.
 • Serviciile de catering se referă la prepararea şi la livrarea mâncării la domiciliul clientilor. Succesul afacerilor în catering este dat de calitatea produselor, a ambalajelor în care sunt livrate produsele şi a serviciilor de catering.


Ambalaje personalizate
 
Personalizarea imaginii sau oricarui insemn al producatorului ce utilizeaza ambalajele se poate face pe orice tip de ambalaj prin mai multe metode in functie de tipul ambalajului
Ambalajele pot fi personalizate prin formă, culoare, grafică, numele de marcă şi mesajul informaţional transmis.
Ambalajul personalizat are un important în comunicarea dintre produs şi client. Va informa cât mai complet clientul asupra produsului respectiv, va atrage atenţia şi va  favoriza luarea deciziei de cumpărare a clienţilor.
Ambalajele din sticlă (butelii şi borcane) sunt personalizate prin forma, culoarea şi eticheta acestora.
Ambalajele din carton pot fi uşor personalizate deoarece pe cutiile din carton pot fi tipărite informaţii detaliate privind conţinutul produsului dar şi alte elemente de reclamă.
Ambalajele din plastic (pungi, flacoane, cutii, butelii) sunt personalizate prin forma, culoarea şi imprimarea acestora.


CUTII
 
Tipuri de cutii

Cutii pliante clasice
Cutiile pliante clasice sau americane sunt formate dintr-o bucata cu o articulatie lipita, capsata sau lipita cu banda, care are ambele capete sub forma de clape. Aceste cutii sunt transportate pliate, gata de folosire si necesita inchiderea clapelor.

Cutii telescopice
Cutiile telescopice sunt formate din una sau mai multe bucati si sunt prevazute cu un capac ce se pune pe corpul cutiei.


Cutii tip mapa
Cutiile tip dosar sunt formate de obicei dintr-o singura bucata de carton. Fundul cutiei este indoit pentru a forma peretii si capacul. Cutiile pot fi aranjate si fara lipire sau capsare. Dispozitive de inchidere, manere pot fi incorporate in design

Cutiile glisante
Sunt formate din ansambluri glisante (mansoane) ce se imbina in directii diferite unele in altele. Acest tip include deasemenea si masoanele glisante

Cutiile rigide
Sunt formate de obicei din doua bucati separate si un corp ce necesita capsare sau o operatie similara inainte de a fi folosite

Cutii gata lipite
 Cutiile gata lipite sunt compuse dintr-o singura bucata, sunt transportate pliate si gata de a fi folosite printr-o simpla asezare
 
Tipuri de ambalaje
Serviciile de catering se referă la prepararea şi la livrarea mâncării la domiciliul clientilor. Succesul afacerilor în catering este dat de calitatea produselor, a ambalajelor în care sunt livrate produsele şi a serviciilor de catering.